Hur hamnar man i Ungern?

Mycket handlar om tillfälligheter och i detta fallet så var det genom affärer, en ny kund 2009 var den direkta orsaken. Eilert var hans namn.

När vi möttes första gången så blev det lite skryt hit och dit, jag drog till med att jag höll på med racing och Eilert kontrade med att han hade en egen vingård i Ungern, det var en halv knockout och jag hoppades att någon gång få komma på besök. Så blev det och efter lite övertalning av hustrun så blev det bestämt att vi skulle åka ner på besök våren 2011. Så blev det och i sammanhanget inbjöd vi våra goda vänner Anita och Bengt Ström att åka med som rådgivare, dom tackade ja utan att tveka. Vi bokade resa i maj.

Vi blev mycket väl mottagna och mötta i Ajka av Eilert och hans hustru Berit, efter att vi också fått träffa Tibor och Titti som i sin tur var Eilert och Berits goda vänner sedan många år. Tibor är Ungrare men sedan många år tillbaka bosatt på västkusten i Sverige, det visade sig att Tibor kom att bli spindeln i nätet då han kunde språket, han hade släkt i Ungern som i sin tur hade mycket kontakter när det gällde att hitta bland myndigheter och byråkrater.

Somlo November 2011 012 Jpg
Tidigare ägare till Villa Vegas Twin House

Alla av oss blev direkt smått förälskade i området vid Somlo Hill och landet, vi hade ju hamnat ute på landsbygden som är mycket olik vad man är van från turistattraktioner. Området var fattigt men det var rent och snyggt och befolkningen gemytlig.

Vi tittade på några vingårdar men kom inte riktigt till skott men hade i vart fall fått en inblick och att det kan vara intressant.

Vi fick vara med på vinprovningar runt berget som bara det var en höjdare, vi fick vara med om att njuta äkta Ungersk gulaschsoppa tillagad över öppen eld och njuta god mat på små lokala bykrogar, att det sedan var otroligt billigt gjorde det inte sämre.

Vi hittade inget i första skedet men det gick bara till juli innan jag och Eilert drog ner till Somlo, Tibor tillbringar långa delar av sin ledighet vid sin vingård som ligger granne med Eilert, och det är ju inte svårt att förstå vem som dragit dit Eilert.

Tibor hade bokat lite besök och visning på några gårdar när vi kom men den som vi (hustrun) hade blivit fängslad av i maj månad var tyvärr såld. Vi var runt lite och när kvällen kommit så var det egentligen inget som var riktigt så där, men när vi satt på kvällen och hade tankat vin i Eilert och Tibors vinkällare så flög faen i mig och på det ena stället som vi hade fått ett prisförslag ringde vi och gav ett skambud men det blev tvärstopp. Vi åkte hem och när sommaren var slut så blev det förhandling via Tibor i telefon från Sverige, och det blev till slut affär. Ja då måste vi ju ner och göra upp affären så det blev resa ner i oktober igen, Anita och Bengt åkte ner veckan efter oss till Tibor för dom hade också funderat och var sugna, det ena som jag backade på som var i ett tvillinghus kunde vara något för dom, och nu var även grannen till salu, det var den inte första gången jag var där. Bengt hade en kompis som också visade intresse som följde med dem ner.

UNGERN JAN 2012 033 Jpg

Vår Vinmakare på Villa Vegas No1 Reszö med hustru Evy

Det är klart när man kom ner igen och såg vad man hade köpt så undrade man vad man gett sig in på, för att inte tala om vad hustrun tänkte. Men nu var det att göra det bästa av det och Tibor hade kallat 2 byggmästare för att ge underlag vad vi ville göra av det. Vår kontakt med Hobor visade sig bli en fullträff, vi fick offert på om och tillbyggnad, borrning brunn och grävning av 3-kammarbrunn m.m. och detta skulle vara klart för inflyttning till 15 mars. Under tiden hade Anita och Bengt fått tvillinghuset visat och fått ett pris på dessa, efter funderingar där som visade att Anita och Bengt ville ha sitt medan kompisen tvekade. Jag sa till hustrun att backar han ur så tar vi även detta huset. Så blev det ytterlighare en resa ner i december för att skriva. Helt plötsligt stod vi där med 2 vingårdar men med prisbilden som var så tyckte vi att det kan nog inte var någon fara utan att man får tillbaka pengarna speciellt när landet troligen kommer att släppa fritt fram för utlänningar att köpa näringsfastigheter om några år.

Nu blev det ytterligare pådrag för nu skulle även tvillinghusen byggas till och renoveras till modern standard. Vår byggare hade nu fått fullt upp. Det blev resa ner igen mars men bygget på ettan var inte klart utan blivit försenat pga vintern och stark kyla. Men vi gick igenom tvillinghusen vad som skulle göras och byggaren fick underlag för offert som sedermera godkändes och påbörjades. Alla tidigare resor har vi bott på Hotel  i Ajka men nu skulle vi ner i slutet maj för att möta ett stort lass från Ikea som vi beställt i Budapest, nu var första huset något sånär beboeligt så att vi kunde montera möbler och bo där över helgen vi var där.

Slutet juli 2012 tog vi 1 av våra semesterveckor tillsammans med Anita och Bengt och bodde i vårt första hus som nu var helt klart och med facit i hand så trodde nog varken jag eller hustrun och inte heller Anita och Bengt att det skulle vi som det blev, vi blev helnöjda och ser verkligen fram emot att följa tillbygget på tvillinghusen som skall vara klara till slutet september. Återigen klippbiljett till Budapest i oktober, men vi vet ju hur hantverkare är, ingen skillnad om det är en svensk eller ungrare... det var långtifrån klart, men nu kunde man se att vårt ritningsunderlag  verkligen skulle komma att bli kanonbra. Skönt att ha ett hus klart att bo i när man skall ner för inspektion. nästa inspektion blir en snabbresa i slutet av november då allt skall vara klart. Nu har vi även beslutat att utöka med en stor härlig altan med klinker och utsikt upp över våra vingårdar.

Detta palats har kommit att kallas för Twinhouse, dock är det 2 olika gårdar men våra hus är sammanbyggda vilket gör det smidigt att hysa en hel del goda vänner som kommer på besök.

Dessa 2 hus står klara från den 1 januari 2013